Om ägarskiften Seminarer Praktiska råd Företagsförmedling Samarbetspartner Inspiration Kontakt Aktuellt Press
 

Inspiration


Låt dig inspireras av Hanna Bruce, ägare och VD för Växbo Lin.

 
 
 
 
 
 
 

Praktiska råd

Tips och råd till dig som funderar på att köpa företag.

Funderar du på att köpa eller ta över ett företag?
Hur skall du då gå tillväga? – Det finns mycket att fundera på. Och var befinner du dig i din process?

Vi är många som kan hjälpa till under resans gång fram tills det att du hittar just ditt företag. Det finns olika vägar att gå. Var inställd på att det ligger en hel del arbete bakom att hitta sitt företag och tills dess hela affären är i hamn.

Till att börja med rekommenderar vi dig att ta kontakt med, och skriva in dig på flera företagsförmedlingar. Ring din bankkontakt eller din revisor. Du kan också själv leta upp och ta kontakt med just det företag du är intresserad av, få igång en dialog med ägaren. Berätta att du är intresserad av att köpa näringen. Se exempel på det i våra förebilder – hur har andra gjort för att förverkliga sin dröm?

Om det är en specifik bransch du är intresserad av att förvärva ett företag inom, kan du kontakta branschförbundet inom det området. De olika branschförbunden hittar du på eniro.se under rubriken branschförbund på Gula Sidorna.

Banker och revisorer har i sin kundstock många företagare som kommer att sälja sina företag inom en snar framtid. En del av dem har särskilda företagsförmedlingar som jobbar med dessa frågor. Andra tar emot intresse anmälningar från dem som är intresserade av att köpa för att matcha mot de företag som vill sälja.

Det är också bra om du själv ställer dig några klargörande frågor som är det detta jag verkligen vill? Är det rätt utmaning, passar det mig att driva och utveckla företag? Hur mycket är jag beredd på att investera ur egen kassa? Var har du din drivkraft osv. är du osäker ta kontakt med en coach eller mentor.

Varmt välkommen att höra av dig!


FAQ

Frågor och Svar

Var hittar jag företag som är till salu?

Det finns flera sätt att hitta företag som är till salu, bland annat genom företagsförmedlingar, banken, revisorn, egna kontakter, annonser i dagspress och branschtidningar, internet m.m.

Vad är en Due Diligence?

En Due Diligence är en genomgång av företagets bokföring, avtal m.m. Man kan säga att det är en besiktning av företaget. En väl genomförd Due Diligence minskar köparens risk för en dålig affär. Affärens risker identifieras och kvantifieras, och eventuella problem kan upptäckas och hanteras i tid.

Vad ska jag tänka på om jag köper ett företag tillsammans med en kompanjon?

Skriv ett kompanjonavtal, syftet med ett kompanjonavtal är att
på förhand komma överens om regler för att lösa en del av de problem som kan komma att uppstå och för att reglera mer i detalj hur verksamheten skall bedrivas och vilka rättigheter och skyldigheter ägarna har gentemot varandra. ALMI Företagspartner har tagit fram en checklista som diskussionsunderlag för kompanjonavtalet.Aktuellt – Nyheter


Välkommen till
Nätverkslunch i
Eskilstuna

Eskilstuna Kommun Företagsamma Kvinnor bjuder in alla intresserade till Nätverkslunch med temat ”Kvinnor är färgstarka stjärnor på näringslivets himmel”

Läs mer

 

Verkställande Kvinna
av Gabriella Mast-Weggeman

Boken innehåller praktiska råd för dig som vill köpa ett företag och erfarenheter från kvinnor som lyckats med sina företagsförvärv.

Boken tillägnas de kvinnor som drömmer om att forma en ny framtid som företagare och entreprenör. Läs mer 


Vill du också bli
en verkställande
kvinna?

Här kan du anmäla
ditt intresse till ett seminarum som hjälper
dig en bra bit på väg!